Informationssökning

 

Söktips för nybörjare 

Ett effektivt sätt att hitta information på internet är att använda en söktjänst. Det är ett verktyg som söker efter webbsidor som innehåller ord, textsträngar eller andra kriterier som användaren anger. Det finns många olika söktjänster, bl.a. Google och Yahoo! som är bland de största på marknaden.

Mer generella söktjänster (ofta kallade sökmotorer) visar en lista, i relevansordning, med länkar till sidor som hittas. Söktjänsterna använder olika metoder för att söka information och rangordna webbsidors relevans. Vissa är också inriktade på ett särskilt ämnesområde. Därför kan det vara bra att prova olika söktjänster när man letar information, eftersom resultaten kan variera. För att undvika att få enormt många träffar kan man använda "avancerad sökning", där man på många sätt kan avgränsa och förfina sin sökning.

Andra söktjänster är specialiserade för en viss funktion. T.ex. Pricerunner som jämför priser på varor mellan olika butiker, reseguiden.se som jämför resor, och hitta.se som tar fram adresser, kartor eller vägbeskrivningar.    

Ett annat sätt att hitta information är att använda portaler. En portal är en webbplats där man samlat information och länkar till andra webbplatser, oftast inom samma ämnesområde. Ett exempel på portal är verksamt.se som samlar information och e-tjänster för den som ska starta, eller driver eget företag.

Allt på internet är inte korrekt eller sant, därför är det viktigt att vara kritisk och bedöma källan. Man bör ifrågasätta följande: Vem har skrivit eller ligger bakom informationen eller webbsidan? Vad är syftet med den? Är innehållet aktuellt?

 

Regler kring information på internet 

På internet gäller upphovsrättslagen. Det innebär begränsningar i hur man får använda olika material där.

På sina egna webbsidor är det tillåtet att citera någon annans text om man anger upphovsmannens namn. Man får dock inte bygga hela sin text på citat. Vissa bilder får man kopiera och använda, men bara om det uttryckligen står att det är tillåtet. Det finns webbsidor och bildkataloger på internet som erbjuder gratis bilder, men en del av dessa kräver att man uppger att de är källan.

Även om man inte får kopiera upphovsskyddat material till sin egen webbsida får man lägga in länkar till andra sidor med sådant material, om länken visas på en separat webbsida.

Musik och film som man inte skapat själv får man däremot aldrig använda på sina egna webbsidor, utan upphovsmannens eller upphovsrättsinnehavarens tillstånd. Vill man lägga in musik kan man kontakta organisationen STIM.

 

Framtidens internetsökning

Röststyrd sökning finns redan idag, t.ex. via söktjänsten Google. Men jag tror att bl.a. användningen av den typen av söktjänst kommer att öka i framtiden.

Jag tror också att den typ av informationsinhämtning som gör att företag kan rikta in sig på rätt kundgrupp, kommer att öka. Detta vore å ena sidan en oroande utveckling, eftersom olika företag skulle samla in mer och mer information om folk och deras beteendemönster för att hitta sina potentiella kunder. Å andra sidan skulle man som konsument kanske drabbas mindre av reklam och andra påtryckningar, om varor och tjänster som inte alls intresserar en. Det finns ju så otroligt mycket data som kan lagras om folk och vad de gör på internet, så det är verkligen viktigt att lagstiftningen hänger med i utvecklingen för att skydda individen.

Jag är tveksam till om jag skulle kunna tänka mig att som privatperson betala en fast månadsavgift för en informationstjänst. Däremot skulle jag kunna tänka mig det om jag drev ett företag som kunde utnyttja en informationstjänst som hjälpte mig i mitt företagande.