Säkerhet

 

Säkerhet på internet

På internet finns många säkerhetsrisker, bl.a. olika typer av skadlig kod, malware, som kan ta sig in i datorer på olika sätt. De vanligaste kallas virus och trojaner. Det är kodsnuttar som kan vara gömda på webbsidor och föras över t.ex. via rörliga bilder, ljudslingor, cookies, ”pop-up” fönster, eller knappar man klickar på.  De kan också bifogas i mejl och dokument eller program man laddar ner. I datorn kan de orsaka allt möjligt, från mindre störningar till att ta bort viktiga program, kopiera personuppgifter, koder och lösenord eller orsaka totalt datorhaveri, beroende på hur de programmerats. En annan risk är att när man anger personliga uppgifter, t.ex. kortnummer, koder, userid/lösenord, mejladress m.m. kan dessa hamna i orätta händer och missbrukas.

När en dator är uppkopplad till internet är den aldrig 100 procent säker från skadlig kod och intrång. Men det finns en hel del man kan göra, både tekniskt och när det gäller eget beteende, för att minska riskerna betydligt. Några av de viktigaste är:

  • Använd brandvägg och antivirusprogram. Brandväggen övervakar datatrafiken på internetanslutningen och skyddar från oönskad överföring till och från datorn. Antivirusprogrammet kontrollerar alla filer som kommer in i datorn och söker igenom hårddisken efter kända virus.
  • Uppgradera ofta brandvägg, antivirusprogram, webbläsare och andra program som kommunicerar med internet, eftersom de kontinuerligt uppdateras för att skydda mot nya säkerhetshot. Räkna dock aldrig med att du är helt skyddad eftersom skaparna av säkerhetshoten ofta ligger steget före.
  • Använd sunt förnuft! Ladda inte ner program, bifogade filer eller klicka på knappar som du uppmanas till, om du inte säkert vet vad det är eller vem det kommer ifrån. Var försiktig med att lämna ut uppgifter om dig själv på olika webbplatser. Ha svårknäckta lösenord och ta säkerhetskopior på datorn med jämna mellanrum.

 

Finns säkra betalningar?

Det finns egentligen inga absolut säkra betalningar över internet.( Men detta är faktiskt fallet även när man betalar i en fysisk butik.) Däremot finns flera olika betallösningar med hög säkerhetsnivå som kan kallas säkra betalningar.

Betalväxel är när ett företag agerar mellanhand och förmedlar betalningen från köparen till säljaren. Det innebär att säljaren inte får tillgång till köparens kort- eller kontonummer.

Digitala pengar är en ”plånbok” till vilken man först för över pengar från sitt konto eller kort, som man sedan kan handla för på nätet. Även denna tjänst innebär att säljaren inte får tillgång till kort- eller kontonummer.

En digipass eller ett personligt certifikat installerat i datorn, möjliggör krypterade och säkra betalningar från användarens bankkonto.

Idag kräver kortutställare att alla kortbetalningar över nätet ska ske med hjälp av SSL (Secure Socket Layer). SSL finns inbyggt i webbläsarna och krypterar data som skickas så att det blir oläsligt för alla utom mottagaren. Man kan se att SSL används om adressradens http ändrats till https.

Det här är några saker som du bör tänka på när du handlar på nätet:

  • Kontrollera om säljaren är ett företag eller en privatperson. Man har inte samma skydd som konsument när man handlar av privatpersoner.
  • För inte över pengar i förskott till okända privatpersoner. Betala när du har fått varan eller se till att använda en betalningslösning som t.ex. betalväxel eller Blockets direktbetalning.
  • Om du ska handla av ett företag som du inte känner till, kontrollera att det finns uppgifter om företagsnamn, adress, telefonnummer och tydlig information om hur man kontaktar kundtjänst.
  • Uppge aldrig ditt kontokortnummer eller andra uppgifter om du inte handlar något.